Melegház

2012.06.05. 20:53

   Kétéves álmot sikerült végre valóra váltani. Ott áll a kertben a melegház. 

  Hogyan készítsünk "semmiből" melegházat?- ez a kérdés járt egy jó ideje fejünkben. Miből legyen a váz? Mivel takarjuk be? Hova helyezzük? Mekkora legyen? 

  Mára összeállt a kép. Csere alapon kerültek facölöpök, szereztünk betontalapzatokat, rá készített a párom műanyagból tartókat, abba kerültek a cölöpök. Volt egy kihasználatlan hely a kertben, oda kimértük az alapját és lassan nekiálltunk. Az összeállításhoz segítségül hívtuk a kománkat, az ásásban segített egy szomszéd, a fóliát megvette apu.  

   Egy szombat délután összetoboroztuk a társaságot, és ráfeszítettük a fóliát. Elsőre csak kövekkel rögzítettük a szélén, de most már be van ásva a földbe. Keresztül átkötöttük erős rafia zsinorral, hogy a szél ne kapja fel. Az ajtókra zárókákat szerelt a párom, nyitva is rőgzíteni lehet, nem lengeti a szél őket. Szuper lett. Ég óvjon jégtől (beszakítja a fóliát), nagy hótól (súlya alatt beszakad). 

   Késő lévén magokat ültetni, palántákkal kísérletezzük az idei évet. Ültettünk bele paradicsomot, háromféle paprikát, pár padlizsánt, karfiolt (két hét után kicibáltam, nem mozdultak). Egyik szélére került egy sor uborka, elejére végére főzőtök meg cukkini. Rovarcsalogatónak, beporzás végett, pár bazsalikom ide-oda. Tegnap meg három sor hagymapalántot szúrtam el.

   A föld elég szegényes, gyenge, köves. Jó lett volna hozni valahonnan egy réteg jobb minőségűt, de idén nem jött össze. Kaptunk egy zsák tőzeget, azt mindegyik palánt mellé odaszórtuk. Hoztunk érett trágyát (porganét), azzal javítottunk a talajt. Most már jól bele van dolgozva a földbe, öt rendbéli kapálás után. 

   Az öntözés egyelőre kézzel, öntözővel történik, de gondolkozunk könnyebb megoldáson. Tizenhat veder vizet isznak a növények reggel, este. Ha hűvös az idő elég naponta egyszer öntözni.

   A víz. Hirtelen fontossá vált az esővíz, az a legjobb öntözésre. Figyeljük a csatornákat esős időben, mennyi vizet lehetne felfogni. Ki is helyeztünk három fakádat, azok voltak csak ilyen célra. Jó lenne valami tartály. 

   A pincében van egy kút (nemhiába Forrás utcában lakunk), abban összegyűl a talajvíz, onnan is kétszer naponta kiszivattyúzzuk. 

   Eddig munkáról szól az egész, alázatos munkáról, bízva abban, hogy növényeink meghálálják törődésünket és egészséges gyümölcsökkel, zöldségekkel ajándékoznak meg. 

  Köszönjük mindazoknak akik besegítettek álmunk megvalósításában. Ezer köszönet.:)

  http://indafoto.hu/The_family/meleghaz

Szerző: Adora

1 komment

Címkék: melegház

A bejegyzés trackback címe:

https://adora.blog.hu/api/trackback/id/tr574567740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adora 2013.11.26. 06:54:24

A 2013-as évben történtek itt láthatók: indafoto.hu/The_family/meleghaz_2013
süti beállítások módosítása