Rongyos rétes

2013.02.21. 14:44

   Tél végére lassan kezd a kamra kiürülni. Jó, hogy van a boltban minden, de az hidegen hagy. Mást szeretnék, visszamenni az időben, elképzelni mit főztek-sütöttek nagyanyáink ilyentájt. Hogyan tudtak kevéske, egyszerű hozzávalókból finom és laktató ételeket készíteni.

   Egy ilyen étel a rongyos rétes. Megkértem nénénket, hogy jöjjön és tanítson meg rá, gyúrjuk együtt, nyújtsuk, süssük. Találgattuk, hogy hány éve nem készítette már és nekiálltunk. 

                                           Rongyos rétes

   Hozzávalók: 1 kg liszt, 1-2 tojás (egyet tettünk), fél pohárnyi olaj, fél liternyi vízben, kis cukorral felfuttatott diónyi élesztő, két kiskanál só, lekenéshez zsír, sütéshez olaj.

   Ezeket jól összegyúrjuk, félkeményre, mint egy kenyértésztát. Elosztjuk 14-16 darabra, attól függ mekkora serpenyőben fogjuk sütni. (14-be osztottuk, lapostányér nagyságúrakra sikeredtek). Minden cipót téglalap alakúra nyújtottunk, megkentük olvasztott zsírral, feltekertük és csiga alakba kanyarítottuk. Amikor az összest ilyen formára elkészítettük, nyújtottuk a réteseket és olajban megsütöttük.

   Magára lehet fogyasztani, el tudok mellé képzelni valamilyen túrós mártogatót is, lekvárral se lehet rossz. A fiúk egyszerűen leöntötték házi kecsuppal és úgy ették.        Finom. :)

page999.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://adora.blog.hu/api/trackback/id/tr615096505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zef 2013.02.25. 03:36:15

jónak ígérkezik!

Adora 2013.02.25. 06:08:29

@Zef: Finom, másnap elkészítettem egyedül is.
süti beállítások módosítása