A fehér kenyér

2014.08.09. 22:20

    Hozzávalók:  

1 kg búza fehérliszt

6,5 dl víz

25 g élesztő

1 kanál só

1 kiskanál cukor

2 kanál olaj

       *** A dagasztás előtt 3-8 órával, elkészítem a kovászt: a 25g élesztőt jól összedolgozom 2dl vízzel és 20 dkg liszttel. Este szoktam és reggel dagasztok. (Ha elfelejtek előre kovászolni, elég a 3 óra is, akkor is sikerült a kenyér.)

       *** Dagasztáshoz a 80 dkg lisztet egy tálba szitálom, ráöntöm a 4,5 dl langyos vizet amiben feloldottam a sót, cukrot, és hozzákeverem az előre elkészített kovászt és az olajat. Tizenöt percig dagasztom, ha jól öszeállt a tészta, liszttel meghintem és egy abrosszal letakarom. Egy óra elteltével a tészta duplájára kell nőjjön. Ekkor visszaverem a tésztát, kinyomkodom belőle a buborékokat és kiszaggatom. Tepsiben szoktam sütni, kerekben vagy nagy kalácstepsiben. Egy kerek kenyér lesz ebből az adagból vagy két szögletes. A tepsiben is kel a tészta egy órát és mehet a sütőbe, vagy kemencébe. A sütés ideje nálunk a kemencében másfél óra. 

    Mi egyszerre 10 kg lisztet dolgozunk fel. A kovász: 100 g élsztő, fél liter víz, fél kiló liszt. Dagasztáshoz 9,5 kg liszt, 150 g só, 3 kanál cukor, 2 dl olaj, 6 l víz és a kovász. Ebből lesz 8 kenyér, pont beférnek a kemencébe. 

.

    Sok tényezőtől függ a kenyérsütés, ezért az a legjobb tanácsom, hogy mindenki a saját maga receptjét kísérletezze ki. :)

Szerző: Adora

2 komment

Címkék: kenyér recept

A bejegyzés trackback címe:

https://adora.blog.hu/api/trackback/id/tr126590743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adora 2014.08.12. 16:52:29

Kinek a pap, kinek a papné...

Egy ideje ennek a receptnek alapján sütjük a kenyeret. Ma visszajelzést kaptam, hogy nem szeretik, mert nincs annyira házias jellege a kenyérnek, vekniszerű. Az olaj és a cukor teszi vele, azt gondolom. A lényeg: ma újra receptcsere, újítás vagy már nem is tudom minek nevezzem. Az olajat, cukrot kivettük és a dagasztáshoz 6,5 liter vizet számítottunk, a kovászban levő 0,5 literen kívül. Oszt meglássuk. :)

Adora 2015.02.04. 07:02:42

Nem volt hosszú élete ennek az olajjal meg cukorral spékelt receptnek. Már rég visszatértünk a hagyományos liszt, víz, só és kovász hozzávalókhoz. A házikenyér az házikenyér. :)
süti beállítások módosítása