Rongyos rétes
2013.02.21. 14:44
Tél végére lassan kezd a kamra kiürülni. Jó, hogy van a boltban minden, de az hidegen hagy. Mást szeretnék, visszamenni az időben, elképzelni mit főztek-sütöttek nagyanyáink ilyentájt. Hogyan tudtak kevéske, egyszerű hozzávalókból finom és laktató ételeket készíteni.
Egy ilyen étel a rongyos rétes. Megkértem nénénket, hogy jöjjön és tanítson meg rá, gyúrjuk együtt, nyújtsuk, süssük. Találgattuk, hogy hány éve nem készítette már és nekiálltunk.
Rongyos rétes
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1-2 tojás (egyet tettünk), fél pohárnyi olaj, fél liternyi vízben, kis cukorral felfuttatott diónyi élesztő, két kiskanál só, lekenéshez zsír, sütéshez olaj.
Ezeket jól összegyúrjuk, félkeményre, mint egy kenyértésztát. Elosztjuk 14-16 darabra, attól függ mekkora serpenyőben fogjuk sütni. (14-be osztottuk, lapostányér nagyságúrakra sikeredtek). Minden cipót téglalap alakúra nyújtottunk, megkentük olvasztott zsírral, feltekertük és csiga alakba kanyarítottuk. Amikor az összest ilyen formára elkészítettük, nyújtottuk a réteseket és olajban megsütöttük.
Magára lehet fogyasztani, el tudok mellé képzelni valamilyen túrós mártogatót is, lekvárral se lehet rossz. A fiúk egyszerűen leöntötték házi kecsuppal és úgy ették. Finom. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek