Levél

2013.11.12. 22:43

   Leveles gyűjteményem van az Indafotón. Ez nem új. Szeretem a leveleket. Rügyből pattanó zsengéket, érett zöldeket és őszbe sárguló hervadtakat. Az élet szimbólumai, erezetük a szerteágazó utainkat idézik, csodálatosak, körbefonnak.

          http://indafoto.hu/gyujtemenyek/levelek_1

blog_4.jpg

    A fotót Nagy István készítette.

    http://indafoto.hu/nagy_istvan/image/19934709-8ed39df7/gyujtemeny/3067

    A szó jelentését Kolumbán Sándor*-tól kértem, kaptam, köszönöm.

    LEVÉL – A magasabb rendű növények zöld, lemezszerű szerve. [MÉKSZ: finnugor tőből] A LEVÉL az L.V – V.L teremtőgyökből indul. A LEVÉL egyik jellegzetes fő tulajdonsága, hogy függ, LEBEg (b > v, leveg), majd LEVÁLik az anyanövényről. Azaz a LEVÉL a LEVEgő hatására mozog. A LEVÉLben a növény részére ÉLEtfontosságú folyamat játszódik le. A LEVEgő összetételét VÁLtoztatja meg. A LEVÉL két emberi testrészhez hasonlít: FÜL, NYELV. Az utódnyelvek egy részében a FüL alkotóhangjaival írják le: angol leaf, francia feuille, galíciai folla, katalán full, olasz foglia és mások. A LEVÉL szó tengelyében levő V hang a meghatározó. LEVÉLhez hasonló a Vékony ÍV, vagy az ÍVre írt VeVény, folyamodVány. A LEVÉL, legyen növényi LEVÉL, vagy írott LEVÉL, az ÉL gyökben jelzi, hogy ÉLőtől származik, és ELVÁLik szerzőjétől, épp amint a szó ELVálik a nyELVtől. A V hang még a LEVÉLen levő térELVÁLasztó (elvál – levál – levél) ereket is jelenti. Az írott LEVÉL VÉLEményt tartalmaz, estleg ELVekről, és az arra adott VÁLaszVÉLEmény gondolata is benne rejlik.

*Kolumbán Sándor - a Szóbonctan rovat szerkesztője, A Magyar Nyelv közösség facebook oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://adora.blog.hu/api/trackback/id/tr615629983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása