kARColat

2014.07.23. 21:56

 

     Reggel kutyafuttában felhörpintett kávé, pár neten olvasott gondolat és egész nap van min elmélkedni. Két ARC-ról szóló szöveg, egy haiku és egy kép.

   

     Az ARC – vonások összessége, nem csak a körvonal, hanem főleg a belső ábrák (ábrázat) vonalai is meghatározók.
A régies ORCA OR gyökszava a ROvásról is szól (orot). Az ARCon kiRAjzolódnak a belső érzelmek. Olyan, mint egy féRCvonal a vásznon, amely ideiglenes, változtatható. A vonalak ide vagy oda kARColásával különböző RAjzolatok (ra – arc) jeleníthetőek meg.
Ezek a kARColatok átrendezhetők. Lehet duRCás, moRCos. Lehet hARCias: kemény, mint az éRC, hideg, rideg, mint a béRC hava. Meglátszik rajta a kudARC, a fájdalom mARCangoló hatása és a sok güRCölés.
A C hang külön is értelmet közvetít. Egy ARC RAjzolata ARCÉLe, nem csak egy vonal, hanem elárul valamit az egyén beállítottságából, ÉLetCÉLjaiból is. Ezek kivetítődnek az ARCÉLre. A szemekben villanó aCÉLos, esetleg CÉLratörő tekintethez az ARC adja meg a keretet.
S egy gondolafüzér: ARCvonásainkon, ARCunk féRCein tükröződnek személyiségünk jellemVONÁSai. A hosszú évek alatt ide-oda változó féRCek végleges vonalakká rögzülnek, és valahol az élet delén túl kialakul a személyiség végleges ARCulata.
Azaz olyanok leszünk, ahogyan éltük életünket. Az RAjzolódik ki véglegesen ARCunkra, amit ráféRCeltünk az évek során.
Erre mondják: Az 50. év utáni ARCkifejezésünkért életünkkel vagyunk felelősek.
Az RC páros alvó R.C – C.R gyök: ReC – CeR, amely rejt még ARCcal kapcsolatos mondanivalót. Vele alkothatók a RECe (redő) és a CÉRna, CERuza szavak. Előbbiek a vonal. A másik vonalképző.

          Kolumbán Sándor

 

      Ha láttál egy verebet, ismered valamennyit. A rózsák egyformán csodálatosak, gyönyörűek. A napraforgók mindegyike ugyanakkor emeli fel a fejét, és ugyanakkor hajtja le. Csak az ember képes arra, hogy a többitől különböző életet éljen. De ehhez valóban élni kell, nem csak fizikai, hanem sokkal inkább lelki értelemben. Aki így él, az egyedi, megismételhetetlen, összehasonlíthatatlan és pótólhatatlan.

           Csitáry-Hock Tamás

 

              http://adora.blog.hu/2014/07/23/arc_poetica_939

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adora.blog.hu/api/trackback/id/tr196539179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása