A fehér kenyér
2014.08.09. 22:20
Hozzávalók:
1 kg búza fehérliszt
6,5 dl víz
25 g élesztő
1 kanál só
1 kiskanál cukor
2 kanál olaj
*** A dagasztás előtt 3-8 órával, elkészítem a kovászt: a 25g élesztőt jól összedolgozom 2dl vízzel és 20 dkg liszttel. Este szoktam és reggel dagasztok. (Ha elfelejtek előre kovászolni, elég a 3 óra is, akkor is sikerült a kenyér.)
*** Dagasztáshoz a 80 dkg lisztet egy tálba szitálom, ráöntöm a 4,5 dl langyos vizet amiben feloldottam a sót, cukrot, és hozzákeverem az előre elkészített kovászt és az olajat. Tizenöt percig dagasztom, ha jól öszeállt a tészta, liszttel meghintem és egy abrosszal letakarom. Egy óra elteltével a tészta duplájára kell nőjjön. Ekkor visszaverem a tésztát, kinyomkodom belőle a buborékokat és kiszaggatom. Tepsiben szoktam sütni, kerekben vagy nagy kalácstepsiben. Egy kerek kenyér lesz ebből az adagból vagy két szögletes. A tepsiben is kel a tészta egy órát és mehet a sütőbe, vagy kemencébe. A sütés ideje nálunk a kemencében másfél óra.
Mi egyszerre 10 kg lisztet dolgozunk fel. A kovász: 100 g élsztő, fél liter víz, fél kiló liszt. Dagasztáshoz 9,5 kg liszt, 150 g só, 3 kanál cukor, 2 dl olaj, 6 l víz és a kovász. Ebből lesz 8 kenyér, pont beférnek a kemencébe.
Sok tényezőtől függ a kenyérsütés, ezért az a legjobb tanácsom, hogy mindenki a saját maga receptjét kísérletezze ki. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Adora 2014.08.12. 16:52:29
Egy ideje ennek a receptnek alapján sütjük a kenyeret. Ma visszajelzést kaptam, hogy nem szeretik, mert nincs annyira házias jellege a kenyérnek, vekniszerű. Az olaj és a cukor teszi vele, azt gondolom. A lényeg: ma újra receptcsere, újítás vagy már nem is tudom minek nevezzem. Az olajat, cukrot kivettük és a dagasztáshoz 6,5 liter vizet számítottunk, a kovászban levő 0,5 literen kívül. Oszt meglássuk. :)
Utolsó kommentek